F.A.Q – Συχνές ερωτήσεις

F.A.Q – Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε μια λιστα με τις συχνότερες ερωτήσεις που μας γίνονται σχετικά με τον Φωτομαραθώνιο Πάτρας. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους κανόνες, τους όρους συμμετοχής κ.λ.π  θα βρείτε στο μενου Πληροφορίες.

Είναι ο Φωτομαραθώνιος ένα Κυνήγι θησαυρού;

Όχι. Ζητούμενο δεν είναι μονο η αποτύπωση ενός θέματος και η παράδοσή του στην επιτροπή. Ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας φωτογραφίας η οποία θα ανταποκρίνεται στο θέμα.

Εχω μια απλή compact μηχανή. Μπορώ να συμμετάσχω; Έχω κάποιο μειονέκτημα σε σχέση με αυτούς που έχουν τις ακριβές μηχανές;

Και βέβαια μπορείς να συμμετάσχεις! Το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής δεν βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνική αρτιότητα. Αντίθετα σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργικότητα και η φαντασία, πράγματα που δε δίνει καμία ακριβή μηχανή παρά μονο ο φωτογράφος.

Μπορώ να συμμετάσχω με κινητό τηλέφωνο; Μπορώ με φίλμ;

Η συμμετοχή με κινητό τηλέφωνο, για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτή.
Το 2016 για πρώτη φορά υπήρξε η δυνατότητα συμμετοχής με film (για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών).
Το 2017, και για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με instant film, μπορεί δηλαδή να συμμετάσχει οποιοσδήποτε με χρήση instant μηχανής (π.χ. INSTAX) και με χρήση δικού του film.

Ποιό είναι το κότος συμμετοχής στον Φωτομαραθώνιο Πάτρας;

Η συμμετοχή στον Φωτομαραθώνίο Πάτρας είναι Δωρεάν. Οι χορηγοί μας έχουν φροντίσει για τα δώρα των νικητών, ο Πολιτιστικός Οργανισμός προσφέρει τους χώρους διεξαγωγής, την ηχητική κάλυψη και το επικοινωνιακό υλικό, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα αναλαμβάνονται από άλλους υποστηρικτές καθώς και το αποθεματικό της Φωτογραφίκής Λέσχης Πάτρας ΗΔΥΦΩΣ.

Θα πρέπει να βρίσκομαι εκεί για να παραλάβω τις ομάδες θεμάτων και για να παραδώσω;

Η αυτοπρόσωπη παρουσία σας κατά τις εγγραφές είναι επιβεβλημένη, καθώς θα πρέπει να υπογράψετε την αίτηση και ότι συμφωνείτε με τους όρους διεξαγωγής. Τότε θα παραλάβετε και την πρώτη ομάδα θεμάτων. Την 2η ομάδα θεμάτων, θα μπορείτε να την μάθετε και μέσω των ιστοσελίδων μας ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης θα πρέπει να βρεθείτε στη γραμματεία για την παράδωση των φωτογραφιών σας. Αν για κάποιο λογο πρέπει να τις δώσετε νωρίτερα μην ανησυχείτε. Η γραμματεία μας θα είναι εκεί όλη την ημέρα και θα παραλαμβάνει συνεχώς τις συμμετοχές σας.

Πρέπει οι φωτογραφίες να είναι τραβηγμένες στην Πάτρα;

Οχι απαραίτητα. οι Φωτογραφίες θα πρέπει να είναι τραβηγμένες κατά το διάστημα των 8 ωρών του διαγωνισμού, και εσείς θα πρέπει να έχετε παραλάβει τα θέματα αυτοπροσώπως το πρωί και να παραδώσετε το απόγευμα. Το που θα κινηθείτε κατα τη διάρκεια του διαγωνισμού είναι καθαρά δική σας επιλογή και ευθύνη.

Πρέπει να παραδώσω φωτογραφίες και για τα 8 θέματα;

Δεν είναι απαραίτητο. Θα προβληθούν και θα εκτεθούν όσες φωτογραφίες μας φέρετε,και θα κριθούν στις ανάλογες κατηγορίες θεμάτων. Όμως για να βραβευθεί ένα πορτφόλιο στο σύνολό του θα πρέπει απαραίτητα να έχει και τις 8 φωτογραφίες.

Μπορω να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου; Μπορώ να τραβήξω RAW;

ΟΧΙ!!! Οι φωτογραφίες θα πρέπει να προσκομισθούν σε jpg, το οποίο θα έχει προέρθει από τη μηχανή και θα περιέχει πλήρη exifs. Στη μηχανή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο δημιουργικό πρόγραμμα (π.χ. Ασπρόμαυρο, σέπια) ή άλλη ρύθμιση της μηχανής. Δεν επιτρέπεται η επεξεργασία της φωτογραφίας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Συμμετοχές με φωτογραφίες που επεξεργάστηκαν ή υπάρξει υποψία επεξεργασίας, θα ακυρώνονται τελεσίδικα.

Μπορώ να σκηνοθετήσω τις φωτογραφίες; Μπορώ να χρησιμοποιήσω Τρίποδα/φωτισμό/ανακλαστήρες/φίλτρα; Μπορώ να χρησιμοποιήσω μοντέλα;

Φυσικά. Ζητούμενο είνα η δημιουργική απόδοση των θεμάτων. Ο μόνος περιορισμός είναι η μη επεξεργασία της φωτογραφίας και η συμμόρφωση με τους γενικούς όρους συμμετοχής (αποφυγή βίας/γυμνού/εγκλημάτων κ.α., φωτογράφιση προσώπων με την άδειά τους κ.λ.π) όπως περιγράφονται στους όρους συμμετοχής.

Τι θα συμβεί στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο κατά την τελετή Λήξης;

Όπως κάθε χρόνο, και μόνο για εκείνη την ημέρα, θα εκτεθούν όλες οι φωτογραφίες που μας δόθηκαν, σε μικρές λωρίδες ανά συμμετοχή, καθώς επίσης θα υπάρχξει και προβολή όλων των φωτογραφιών ανά θέμα. Κατά τη διάρκεια των προβολών, θα ανακοινωθούν οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν και θα απονεμηθούν τα δώρα στους νικητές κάθε κατηγορίας.

Είδα πέρσι κάποια εξαιρετική φωτογραφία αλλά δεν την είδα στις βραβευμένες. Γιατί;

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια στην επιλογή και τη βράβευση τριών φωτογραφιών (νικητής Α & Β΄έπαινος) ανάμεσα σε 200+ φωτογραφίες. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η κριτική επιτροπή δεν γνωρίζει τα ονόματα των συμμετεχόντων (βλέπουν μονο ένα αριθμό συμμετοχής κατα την διαδικασία εξιολόγησης και την συζήτηση των επικρατέστερων φωτογραφιών).

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε επίσης ότι υπάρχουν αρκετές συμμετοχές, οι οποίες είναι από μέλη της κριτικής ή της οργανωτικής επιτροπής (ναι, και αυτοι έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση του Φωτομαραθωνίου), ή στενών συγγενών τους , οι οποίες εκτίθενται μεν, αλλά δεν μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης.